Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
Cały czas masz ochotę na słodkie potrawy? Nie możesz się opanować i codziennie jesz słodycze? Jedzenie ich to błędne koło, bo ciągle chcemy więcej i więcej… Poziom cukru we krwi nagle wzrasta, ale Twój głód zostaje zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób [...]
Na wstępie zaznaczyć bym chciał, że nie chodzi tutaj o częsty problem występujący podczas przysiadów, a mianowicie schodzenie się kolan ku środkowej osi naszego ciała pod wpływem obciążenia. Chodzi tutaj o pewną modyfikację ćwiczenia, która ma na celu mocniejsze akcentowanie mięśni pośladkowych. Jednak ćwiczenie samo w sobie ma spory mankament, [...]
Kontuzje sportowe i ich geneza zazwyczaj rozpoczynają się, gdy siły pomiędzy osiami stawu zaczynają być nieproporcjonalne. Dochodzi wówczas do zjawiska zaburzonego balansu mięśniowego, co w konsekwencji jedną ze stron przesuwa ku silniejszej grupie mięśniowej. Staw zaczyna pracować wtedy w nieoptymalnej płaszczyźnie ruchu, co wystawia nas na [...]
Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
Gdy brakuje nam pomysłów na to, aby urozmaicić trening, zamiast wymyślać coraz to nowsze kombinacje i ćwiczenia, wystarczy czasem zajrzeć do "zamierzchłych czasów" treningowych "Złotej Ery". Pomimo że od czasów Arnolda w kulturystyce mamy prawdziwą rewolucję treningową, to nadal znajdziemy w przeszłości sporo ciekawych rozwiązań, które wspomagać [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Maszyny zazwyczaj postrzegane są jako mniej ambitny i zastępczy wariant treningowy. Przyczyną tego typu opinii jest m.in. to, że ruch prowadzony przez nie jest “sztywny” i nie daje możliwości manewrowania w trakcie jego wykonania. Wymuszają one sztywną płaszczyznę poruszania się obciążenia, co niekoniecznie jest rozwiązaniem optymalnym. Ściąganie [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
Spośród źródeł wszystkich substancji odżywczych to źródła białka wydają się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej [...]
Trening plyometryczny w ujęciu fizjoterapeuty to trening, który skupia siłę mięśniową w połączeniu z szybkością ruchu. Oznacza to, że celem takiego treningu jest generowanie jak największej siły mięśniowej w jak najkrótszym czasie. W artykule skupimy się na korzyściach, jakie daje trening plyometryczny, oraz na tym, jak wpleść ćwiczenia [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]